Ga naar de inhoud

Waarom is het zo fijn om ..?

  • door
Een ode aan de stilte en natuur

Mijmerend naar de zonsondergang kijken, je verbazen over de overgang in de seizoenen, het stromende water observeren, oog in oog staan met een net-zo-verwonderend-kijkende ree. Ik houd van de natuur en haar schoonheid kan me ontroeren. Het groen werkt rustgevend en het is alsof de omgeving me automatisch aanzet tot dieper ademhalen. De bomen als mijn zuurstofleverancier.

Maar waarom is het nou zo fijn om in de natuur te zijn?

Volgens de Groningse hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg gaat het ook om de vormentaal van de natuur. ‘In de natuur zie je dat vormen zich herhalen. Als je inzoomt op een bloemkool, zie je weer een bloemkool. In bloembladeren en bomen zie je dezelfde herhaling van vormen. Die vormen trekken je aandacht, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Daardoor komt je systeem voor gerichte aandacht tot rust.’

Oordeelloosheid

De natuur is voor mij ook een plek waarin oordeelloosheid voorop staat. Jij hoeft niet te oordelen over de omgevallen boom, de omgevallen boom oordeelt ook niet over jou. Daarnaast herinnert de natuur ons ook aan de omgeving waarin we ons evolutionair hebben ontwikkeld. Als jager-verzamelaars leefden we in, om en mét de natuur. Vandaar dat je lichaam zich ontspant in de natuur. En daarom kunnen onze zintuigen gemakkelijker informatie tot ons nemen over planten, bergen en bomen dan over kantoorgebouwen en openbaar vervoer.

VU-onderzoeker Maas toonde aan dat stadsbewoners met groen in de buurt minder vaak naar de huisarts gaan met hartziekten, diabetes en angststoornissen.

De Gezondheidsraad woog al het methodologisch sterke onderzoek in juni 2017 en concludeerde dat ‘groen in de nabijheid gepaard gaat met een betere gezondheid en lagere overlijdenskans’.

Zo is er ook een experiment geweest waarbij de deelnemers een stressvolle computertaak kregen. Na afloop ging de helft van de deelnemers binnen tijdschriften lezen. De andere helft ging naar buiten om te tuinieren. Na een half uur blijkt het stresshormoon cortisol bij de tuinierende groep terug naar normale waarden! De daling bij de deelnemers die binnen bleven was aanzienlijk minder groot.

ode aan de natuurKortom dáárom is het zo fijn om in de natuur te zijn!
Jij en ik zijn gemaakt voor de natuur.

Laat hier je prikkelen door de blogs over natuur, stilte, aanraking en nog veel meer.

Bron

Vermeulen, M. (2017, 4 augustus). Goed voor lichaam en geest: allemaal het bos in. Geraadpleegd van https://www.volkskrant.nl/wetenschap/goed-voor-lichaam-en-geest-allemaal-het-bos-in~b662343d/