Ga naar de inhoud

Wat is het effect van massage?

  • door

Welk effect kan een massage hebben?

Massage vermindert je stress(gevoel), vermindert je lichamelijke klachten, verhoogt je weerstand, heeft stimulerend effect op je doorbloeding, geeft je energie, brengt je meer tot jezelf, maakt je bewuster van je lichaam, versterkt je geluksgevoel, versterkt de balans tussen je lichaam en geest.

Wetenschappelijk bewijs

Het bovenstaande effect van massage zijn recent met behulp van wetenschappelijk onderzoek aangetoond. In het onderzoek is naar voren gekomen dat massage zowel psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen biedt.
Uit het artikel Tegen stress en voor een beter immuunsysteem van de Leeuwarder courant op 19-10-2017:
‘Wetenschappers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de Verenigde Staten toonden in 2011 aan dat massage een positieve invloed heeft op het lichaam. Aan het onderzoek namen 53 personen deel, van wie 29 een Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichtere massage met zachte aanrakingen. De onderzoekers namen voor en na elke massage bloedmonsters af. De testresultaten waren duidelijk: ze toonden significant positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed.

Zweedse massage

Het onderzoek naar de bloedsamenstelling van de mensen die een Zweedse massage (basistechnieken) hadden ondergaan liet een duidelijke toename zien van lymfocyten. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf, ofwel ze zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Daarnaast bleek dat na een Zweedse massage het cortisolniveau daalde. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Ook was er een duidelijke afname van het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit hormoon speelt een rol in agressief gedrag.

Lichtere massage

De lichtere massages in het onderzoek werkten door op een andere manier: het niveau aan oxytocine nam toe. Oxytocine is het ‘sociale’ hormoon dat je een gevoel van veiligheid en gebondenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen. Een andereffect massagee bevinding was dat door deze vorm van massage het corticotropin-releasing hormone (CRH) afneemt, een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Met de afname wordt de stress verminderd.’

Conclusie

Massage draagt bij aan een beter immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt. Het werkt stress verlagend, laat je lichaam tot rust komen en heeft positief effect op je psychisch welbevinden.

Op zoek naar antwoorden op andere massagevragen? Klik hier voor meer verdiepende blogs.