Ga naar de inhoud

Aandacht & ik

  • door

Mijn aandacht richten op één ding maakt me zuiver, eenvoudig en rustig.

Deze blog is een uitwerking uit mijn persoonlijke boek. Een opdracht dat ik schreef tijdens een van de weekenden van Leerjaar Spiritualiteit bij Stichting Leerhuis Westerhelling.

Landen in mijn lijf

Het helpt mij om uit mijn hoofd te komen en meer in mijn lijf te landen. Volop gebruik makend van alle zintuigen die ik heb mogen krijgen. Koken en bakken is een grote passie van me. Met mijn handen het deeg voor de appeltaart kneden, me verwonderen over de textuur van een walnoot in mijn mond, het kijken naar de rijzende taart in de oven, het huis dat zich vult met de geur van appeltaart, het schrikken van de timer die afgaat en met volle aandacht inclusief gesloten ogen; de eerste hap nemen.

Aandacht natuur

natuur

Het helpt mij ook om naar buiten te gaan, de natuur in. Zijn,  gewoon zijn. Verwonderend om me heen kijkend naar de bomen, de wolken, de zon. Het is goed, ik weet dat het goed voor me is om het bos in te gaan. Soms voel ik onrust diep in mij, mijn innerlijke criticus vindt dat ik genoeg andere dingen heb te doen dan in het bos te zijn. Maar toch, diep van binnen , schreeuwt de stem dat de natuur dé oplossing is voor mij. Soms komt het verlangen van fotograferen daarbij. De eerste paden stevige stappen, beetje bij beetje, stap voor stap, vertraagd mijn geest en neemt ze mijn lange benen mee. Tijdloos, mobielloos, dwalend in het bos, mijn voeten kiezen het pad, mijn innerlijke criticus heeft (even) geen stem meer. Spelend met de camera, spelend met blaadjes, spelend met de regenplassen.

In dialoog

Het helpt mij ook om aandachtig aanwezig te zijn in een gesprek. Als waarnemer, zorgvuldig de ander volgen en helpen om helder te zien. Zonder oordeel en interpretatie, puur wat zich hier en nu aandient. Wat wil er gezien worden? Wat wil de ervaring je vertellen? Wat wil je lijf je hiermee vertellen? De Zijnsgerichte houding en Maristengrondhouding raken steeds meer en meer verweven door mijn dagen heen. Ik voel me een rijk mens dat ik pelgrims en reizigers mag begeleiden op hun bewustwordingsweg, al dan niet tijdens een stilte retraite of tijdens een Integrale Massage sessie.

Waar brengt het jou?

Ben je benieuwd waar het jou brengt? Pak een leeg vel papier, zet de pen op papier en start met:
Mijn aandacht richten op één ding maakt me zuiver, eenvoudig en rustig.
Het helpt mij om…

Laat hier je prikkelen door de blogs over natuur, stilte, aanraking en nog veel meer.