Ga naar de inhoud

Waar zit jouw adem?

  • door

De kracht van zuurstof

Adem is leven, bijna alle planten en dieren hebben lucht nodig. We ademen vaak zonder er over na te denken, vol op de automatische piloot. En gelukkig is er een automatische piloot voor ons ademhalingsstelsel! Besef jij je dat we via onze ademhaling energie en levenskracht tot ons nemen?

Borst- en buikademhaling

De manier waarop je ademhaalt vertelt ons veel over de mate van spanning die je ervaart. De borstademhaling is een hoge en vaak snelle(re) ademhaling. Dit zet ons lijf bewust in bij actieve inspanningen zoals sporten. Ook wordt deze ademhaling gebruikt voor andere activiteiten waar spanning mee gepaard gaat; denk aan het geven van een presentatie, een slechtnieuws gesprek voeren of als je veel spanning en stress ervaart. Tijdens deze activiteiten gebruik je vaak onbewust de borstademhaling.

Tegenover de borstademhaling, staat de buikademhaling. Deze ademhaling is rustiger en voller. Je zet hiervoor je middenrif in, de spier die de scheiding maakt tussen je longen en het buikgebied. Deze spier zet zich naar beneden uit, met als gevolg dat de longen zich helemaal kunnen uitzetten en vullen met meer zuurstof. Meer zuurstof staat synoniem aan een betere voeding van je bloed, met als gevolg een betere uitwisseling met de cellen in je lichaam. Je middenrif heeft ook een tweede belangrijke functie tijdens de buikademhaling, namelijk het masseren van alle organen in je buik. Aangezien, met name je maag, lever en darmen, beter hun voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen afgeven. Wat door werkt op alle organen die beter gaan functioneren en jij je ook energieker en vitaler kunt gaan voelen.

Adem en massage

Bij mijn massages, maak ik gebruik van intermitterend drukken tijdens de opening van de massage. Via de body scan, geef ik met mijn handen op jouw uitademing lichte druk. Hierdoor voel jij je ademhaling, vergroot je de ontspanning en maak je kennis met mijn handen. Ondertussen beweeg ik met je mee, voel ik spiertonus en krijg ik informatie over wie er onder mijn handen ligt.

Ook gebruik ik jouw bewuste ademhaling tijdens de dieptefase. Waardoor je meer gefocust blijft en de blokkades, spanningen en/of stagnaties kunt opmerken en loslaten.

Adem in, adem uit. Adem in, adem uit.

Op zoek naar antwoorden op andere massagevragen? Klik hier voor meer verdiepende blogs.