Ga naar de inhoud

Hoofdpijn na massage?

  • door

hoofdpijn na massageHoofdpijn of migraine is een veel voorkomende uitwerking na een massage, maar hoe kan dat toch? Er zijn meerdere verklaringen voor en ook verschillende tips om het te voorkomen.

Teken van uitdroging

Bij het masseren komt veel energie en warmte vrij, waardoor de bloedvaten en haarvaten zich wijder maken. Met als gevolg dat de bloedsomloop zich gaat optimaliseren. Ook de (diepte) druk tijdens de massage draagt hier z’n steentje aan bij. Met als gevolg dat je lichaam sneller water af wil voeren. Heb je te weinig gedronken voor of na de massage? Dan kan de hoofdpijn veroorzaakt worden als uitdrogingsverschijnsel.

Verandering in de bloedcirculatie

Ook door de veranderingen in bloedcirculatie kan hoofdpijn ontstaan. Zoals hierboven uitgelegd verwijden de bloedvaten zich met behulp van warmte en druk. Ook ontstaat er meer ruimte voor bloedvaten die mogelijk vernauwd waren door de gespannen spieren. Als de spieren zich door de massage gaan ontspannen, wordt de bloedtoevoer naar de organen en weefsels geoptimaliseerd. Wat op zijn beurt weer doorwerkt naar de bloedtoevoer naar de hersenen. Door het uitzetten van de bloedvaten en de verhoogde toevoer van het bloed kun je hoofdpijn krijgen.

Verandering van bloedsuikergehalte

Door de massage kan het niveau van de adrenaline en noradrenaline in je bloed afnemen, deze hormonen bepalen mede je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel snel daalt, kan duizeligheid, (t)rillerigheid en hoofdpijn het gevolg zijn.

Hoe kan je hoofdpijn en migraine na een massage voorkomen?

  • Drink voor én na de massage voldoende water;
  • Ga niet met een lege maag de massage in;
  • Eet maximaal een half uur voor de massage iets lichts;
  • Heb je nog nooit een massage ervaren? Geef dit dan bij me aan voor de massage. Zo kan ik rekening houden met de diepe druk tijdens de massage die je anders hoofd- en spierpijn zou kunnen geven.


Op zoek naar antwoorden op andere veelgestelde massage vragen? Klik hier voor meer verdiepende blogs.