Ga naar de inhoud

Hoe vind jij stilte in de drukte?

  • door

Hoe is het met jouw stilte in drukte ? Ik hoef je vast niet te vertellen dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ontbreken van stilte slecht is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.  Constante blootstelling aan geluid zorgt voor stress en déze factoren hoef ik je vast ook niet uit te leggen. Door de jaren heen heb ik mijn lichaam en geest steeds beter leren kennen. Toch fijn dat de 30 levensjaren z’n vruchten beginnen af te werpen! Soms word ik knettergek van alle input dat op me afgevuurd wordt.

Wat doe ik er aan?

Zag ik daar een korte Ja knik naar je scherm? Oh dear, ook mijn brain heeft soms teveel tabs open. Maar wat doe ik er aan? Ik geef mijn brein rust om te herstellen en gun mezelf de stilte. Even geen digitale input vanaf mijn telefoon of laptop. Even geen muziek luisteren. Even geen interessante gesprekken voeren. Gewoon even rust. Al is dat gewoon met de huidige maatschappij niet zo gewoon meer. En ‘even’ is ook een relatief begrip geworden. Je zou het zelfs kunnen blokken in je agenda..

Bewustwording stap 1

Ik heb geleerd om mijn blik op de situatie te veranderen, om zo om te gaan met mijn omgeving. Je omgeving kun je immers niet altijd veranderen. Bewustwording van je sneltreinvaart aan gedachten is stap één! Daag jezelf uit om minder mee gesleurd te worden in de stroom, maar juist inzicht te krijgen in jezelf, in je diepere lagen.

Door de jaren heen heb ik een fijn stilte ritme kunnen vinden. Een paar keer per jaar boek ik een stilteweekend bij Leerhuis Westerhelling, tussen kerst en oud en nieuw mag ik me weer onderdompelen in de stilte. Wekelijks vind ik de stilte bij de paarden, wachtend in de rij bij de kassa en tijdens het aaien van de kat. Wat zijn jou plekken waar je de stilte ervaart? Ik daag je uit om deze week met een nieuwsgierige blik deze plekken te herkennen en voelen.

Laat hier je prikkelen door de blogs over natuur, stilte, aanraking en nog veel meer.