Wat is holistische integrale massage?

  • door

holistisch integraal NijmegenDefinities

Holistisch komt van het Griekse woord Holos, wat Heel betekend. Synoniemen voor integraal zijn algeheel, allesomvattend en volledig. Zo neem ik bij een rug massage ook je armen mee, om het geheel te verbinden. De massage werkt via je fysieke lichaam door op je emotionele, mentale en spirituele lichaam. Al deze lagen zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Zo kan bijvoorbeeld spanning in je schouders een signaal zijn dat je teveel hooi op je vork neemt, je de controle graag behoudt of emoties vasthoudt die nog niet volledig zijn verwerkt. Het is niet voor niets dat Maslow aangaf dat aanraking één van de primaire levensbehoeften is.

Hoe gaat een holistisch integrale massage?

Als holistisch masseur zie ik jou als een geheel met al je (levens)vraagstukken. In holistische integrale massage wordt gewerkt met de volgende vijf uitgangspunten: combinatie vijf verschillende massage vormen, vanuit een holistische visie, verbinding tussen Oosterse en Westerse achtergronden, bodymind benadering en verschillende ritmes (invalshoeken, dieptelagen en tempo’s).

Met behulp van de fysieke ingang, maak ik je bewust met je lichaam en de bredere betekenis van de spanningen en/of vraagstukken die er spelen. Via afstemming neem ik je hulp/onderzoeksvraag mee en onderzoeken we via oefeningen en vragen wat jij nodig hebt. Op deze manier activeer je je lichaamsbewustzijn, ga je grenzen herkennen en erkennen en verken je je innerlijke binnenwereld waardoor je in de toekomst nieuwe stappen kunt zetten.

Uitwerking holistische integrale massage

De school voor Holistische en Integrale Massage Positive Touch waaraan ik verbonden ben, omschrijft de volgende uitwerking van een holistische en integrale massage:

  • Herstel van de balans van lichaam en geest
  • Activeert het zelfhelend vermogen
  • Maakt ruimte voor nieuwe energie
  • Draagt bij aan bewustwording en innerlijke groei

Holisme

Vanuit het holisme zie ik jou en mij als onderdeel van een groter geheel. Aangezien we als geheel altijd meer zijn dan de som der delen. Meer weten over holisme? Luister dan hier de podcast van Holistik over de vijf belangrijkste uitgangspunten.

Op zoek naar antwoorden op andere massagevragen? Klik hier voor meer verdiepende blogs.