Holistisch, integraal, energetisch, wat is wat?​

holistisch integraal NijmegenHolistisch, integraal, energetisch, Maaike help, wat is wat?

Definities

Holistisch komt van het Griekse woord Holos, wat Heel betekend. In relatie tot holistische massage is de vertaling dat zowel je fysieke, mentale, emotionele als spirituele lichaam gezien worden.

Bij het woord energetisch wordt je energetische lichaam bedoeld. De Energetische massage is afkomstig uit de oosterse landen en is bedoeld om je energie weer te voelen en te laten stromen. Doordat ik de Holistische en de Energetische massage samenvoeg, komt je lichaam weer in balans en kan de energie weer stromen.

En hoe zit het dan met Integraal? Synoniemen voor integraal zijn algeheel, allesomvattend en volledig. Zo neem ik bij een rug massage ook je armen mee, om het geheel te verbinden. De integrale massage werkt via je fysieke lichaam door op je emotionele, mentale en spirituele lichaam. Al deze lagen zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Zo kan bijvoorbeeld spanning in je schouders een signaal zijn dat je teveel hooi op je vork neemt, je de controle graag behoudt of emoties vasthoudt die nog niet volledig zijn verwerkt. Het is niet voor niets dat Maslow aangaf dat aanraking één van de primaire levensbehoeften is.

Uitwerking massage met oog op holistisch en integraal

De school voor Holistische en Integrale Massage Positive Touch waaraan ik verbonden ben, omschrijft de volgende uitwerking van een holistische en integrale massage:

  • herstel van de balans van lichaam en geest
  • activeert het zelfhelend vermogen
  • maakt ruimte voor nieuwe energie
  • draagt bij aan bewustwording en innerlijke groei
 

Holisme

Vanuit het holisme zie ik jou en mij als onderdeel van een groter geheel. Aangezien we als geheel altijd meer zijn dan de som der delen. Meer weten over holisme? Luister dan hier de podcast van Holistik over de vijf belangrijkste uitgangspunten.

Op zoek naar antwoorden op andere massagevragen? Klik hier voor meer verdiepende blogs.


1 reactie op “Holistisch, integraal, energetisch, wat is wat?​”

  1. Hallo Maaike,

    Het was een leuke en interessante kennismaking met jou en je vak in Nijmegen tijdens de vierdaagse. Ook Inspirerend want ik ben nu aan het zoeken naar “een Maaike” in mijn regio. Ik zal weliswaar de deur niet plat lopen voor een massage maar toch…En uiteraard even de moeite genomen kennis te nemen van jouw website. Nogmaals bedankt en succes toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *